GRAFİT NEDİR?

  • Yapısındaki karbon nedeniyle elmas gibi kristal bir yapıya sahip olan grafit, sertlik açısından elmastan çok daha yumuşak bir maddedir ve oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir. Kâğıda iz bırakan yağlı yapısı sayesinde kil karışımı ile birlikte kurşun kalem yapımında kullanılmaktadır. Yağlı yapısı grafite özellik kazandırmakta, yüzeylerde iz bırakma özelliği ise ideal bir yazım ve çizim aracı olmasını sağlamaktadır.
  • Kuzey Amerika, Avusturya ve Sibirya başta olmak üzere dünyanın birçok farklı bölgesinden çıkartılan grafit, doğal yollar dışında suni olarak da üretilmektedir. Suni grafit endüstriyel üretim bantlarında kullanılmaktadır. Kok kömürünün çok yüksek sıcaklıklarda işlenmesi ile elde edilen suni grafit, endüstriyel üretim bantlarında motor elemanları yağlayıcısı olarak yer alır.
  • Grafit kimyasal yapısı sayesinde çok yüksek sıcaklıklara dayanabilen ve aynı zamanda çok iyi bir elektrik iletkenidir. Elektrik motorlarının kullanıldığı her cihazda motor fırçası olarak kullanılabilir. Çamaşır makineleri, elektrikli süpürgeler gibi beyaz eşyalarda grafitten yararlanılır. Uzay programlarında da faydalanılan grafit, uzay mekiklerinin ısı kalkanlarının sıcağa karşı daha dirençli hale gelmesini sağlar.
  • Grafit, günümüzde teknolojinin vazgeçilmez bir endüstriyel hammaddesidir. Özelliği nedeniyle kullanım alanı çok geniştir. Yumuşaklığı sayesinde kurşun kalem yapımı ve hareketli metal akşamların yağlanması işlemlerinde, ateşe ve aside dayanıklılığı sayesinde de döküm ve refrakter sanayiinde, pota ve laboratuvar malzemeleri üretiminde kullanılır. Güzel bir iletken olması ile elektrotlar, motor fırçaları, pil çubukları ve çok sayıda ev aletlerinin üretiminde faydalanılan bir maddedir. Lastik, kibrit, araba balataları ve motor yağlarında katkı malzemesidir.
  • Grafitin dünya üretiminin hemen hemen yarısına yakın miktarı ergitme – pota endüstrisinde kullanılır. Ergime derecesi çok yüksek olduğundan (yaklaşık 4000 °C) ısıya dayanıklıdır. Genleşme sabitesi çok düşük, mekanik yüklenmeye, kimyasal etkilenmeye ve sıcaklık değişimlerine karşı direnci çok iyidir. Isıyı çok iyi iletmesi, dış yüzeyinin bir sıvının yapışıp akışkanlığını engellemeyecek şekilde kaygan olması onun döküm potalarında tercih edilmesinin çok önemli bir özelliğidir. Kuyumculuk sektöründe altın ve gümüşün eritilerek işlenmesinde grafit kalıplar ve potalar kullanılır.